PUTAS fără cap AFUMAT
Proprietăți utile
La fel ca toți reprezentanții codului, merlanul are o compoziție chimică bogată. Compoziția conține astfel de aminoacizi esențiali ca arginina, lizina, alanina. Prezența acizilor grași esențiali pentru corpul uman, cum ar fi acidul oleic, glutamic și, în special, acidul omega-3, caracterizează merlanul ca produs util și nutritiv. Vitaminele conținute în pește:
A - încetinește procesul de îmbătrânire, se luptă cu oboseala, este bun pentru ochi;
B1, B2, B3 - îmbunătățirea metabolismului, îmbunătățirea funcționării sistemului nervos, a tiroidei și a glandelor suprarenale;
Cu - întărește imunitatea;
D - util pentru asimilarea calciului și fosforului;
E - întărește părul și unghiile, participă la sinteza hormonilor, este util pentru femeile însărcinate.
Minerale compuse din:
calciu - este necesar pentru sistemul cardiovascular și osos, îmbunătățește funcționarea tractului gastro-intestinal;
magneziu - normalizează tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge;
iod - este necesar pentru funcția glandei tiroide, stimulează activitatea creierului, ridică imunitatea;
sodiu - stimulează digestia, normalizează echilibrul electrolitic în organism;
potasiu - controlează echilibrul apei, tensiunea arterială, activitatea tractului gastrointestinal, participă la procesul de digestie a proteinelor;
mangan - echilibrează fundalul hormonal, ajută la formarea sistemelor musculare și osoase, normalizează zahărul;
fier - crește nivelul hemoglobinei, îmbogățește celulele cu oxigen.